4/30/2014

Kastanovy krem - Chestnut pure'e - Cre'me de Marrons

Protoze muzu mit plno kastanu  tak jsem se rozhodla ze se musim take naucit s nimy neco delat .Nejznamejsi jsou prazene kastany ,ty jsem vyzkousela ale pripadalo me to jako suche brambory  ,dalsi jsem vyzkousela uvarene oloupane a osmazene na masle z cesnekem a to nam chutnalo .Uz pred nejakou dobou jsem na strankach u Anyzovka v zemi cikad videla ze se z nej da delat Francouzka specialita Crème de Marrons a hned jsem si rekla ze tu sladkost musim vyzkouset.


 
 Nejdele trva loupani kastanu ,potom uz je to za chvili hotove.Je ale nekolik ruznych receptu .

 Je to vlastne jenom kastany,voda a cukr vsechno rozmixovane na kasi.Chut to ma zvalastni nedokazu to k nicemu prirovnat ,je to sladke a chutna nam to.
 
 Za moji drinu hi hi hi jsem mela tri sklenicky. Udelam to znovu a zkusim jiny recept.

 Podzim je v plnem proudu a tento cerveny javor nam dal krasnou barvu.
 Moje prvni orchidejka take kvete,koupila jsem si je jenom jako malinkou sazenicku a vypada to ze se ji u ans libi.
 
Zitra zaciname strihani ovci ,letos mame jenom jednoho strihace tak se to trochu protahne ale to nevadi ,kdyz bude dobre pocasi tak by jsme to mely mit hotove do konce pristiho tydne.Preji vam vsem hezky zbytek tydne a krasny vikend.
 

36 komentářů:

  1. Elli, fotečky jsou nádherné!!! Jedlé kaštany jsem ještě nezkoušela a i když se dají koupit, tak jsem zatím nenašla odvahu ... asi bych musela mít možnost nejprve nějaký ten výrobek z nich ochutnat ... Ten červený javor má překrásnou barvu a mě hned napadlo, jaký otisk by asi udělal na hedvábí. To jsem celá já, hned mě napadají takovéhle věci :-D. A orchidejce se u Tebe opravdu evidentně líbí když Tě odměnila takovým krásným květem. Přeji nádherné dny a pokud v Austrálii dnes také pálíte čarodějnice, tak i příjemný a bezpečný let :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko dekuji,kdyz budes moc tak ochutnej mozna ze ti z toho neco bude chutnat..Ten Javor ma opravdu krasnou barvu a kdyz na nej sviti slunce zvlast pozdeji odpoledne tak vypada nadherne tady mu daly jmeno Lipstick - Rtenka. S tim listem a hedvabim bych nevedela kde zacit.Carodejnice se tady nepali oni tady takove zvyky nemaji a ani my to nedelame ,vlastne ono se to dela na jare a tady je podzim my by jsme to musely delat asi na konci Rijna aby to bylo na jare.

      Vymazat
  2. Zarazilo mě, že blog má pdzimní ladění - až po chvíli mi došlo, že jste v Austrálii. Kaštany mám rád pražené, a mám je hodně spojené s adventními trhy. Pěkný den, P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zememerici kdyz tady je vsechno naopak .Kastany jsou spojene z podzimem a potom vanocemi ale kdyz tay je leto tak to nejak nejde dohromady .Dekuji za navstevu ,take k vam nakukuji.

      Vymazat
  3. Z kaštanů jsem nikdy nic nezkoušela. Pamatuji si, když jsem byla malá, že mi je tatínek koupil a dával mi je s výrazem, jako že mi nese poklad a lahůdku největším. Mně to tenkrát strašně nechutnalo. Od té doby jsme nenašla odvahu.
    Orchidej je nádherná. Miluju orchideje, mám jich dvě plná okna, takovouhle krásku však nemám.
    Krásné podzimní dny přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali nekdy to ochutnej to znovu mozna ti to bude chutnat,kdybych je mela kupovat tak bych je mozna ani neochutnala protoze v obchode za ne chteji moc ale kdyz jsou zadarmo tak zkousim. Jake mas barvy orchideji ,kdyz jsem tady tu kupovala tak jsem si myslela ze se ji u nas nebude darit ale prekvapila me .

      Vymazat
    2. Elli, mě jdou nejlépe orchideje rodu phalaenopsis, mám jich také nejvíc. Nějaké fotky jsou např. tady : http://pohledyztebena.blogspot.cz/2013/01/krasavice.html

      Vymazat
  4. Pečené kaštany jsem jednou ochutnala ale nějak mě nezachutnaly:-)))
    Ale ta sladká kaše vypadá zajímavě a hlavně jednoduše:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko me pecene take nejak nechutnaji.Kase je az na to loupani velice jednoducha.

      Vymazat
  5. Jééé pečené kaštany, mám je spojené s předvánočními trhy :) Pro mě jsou dobrůtkou. Jinak jsem z kaštanů nic dalšího neochutnala! Moc zdravím a přeji pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  6. Kaštany mám moc ráda pražené, jinak jsem je ještě nechutnala. Kaše vypadá jako rozmíchaná krupičková kaše s kakaem. Docela mě láká to zkusit. Ello, kolik jsi potřebovala kaštanů na ty tři skleničky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fersul kastanu jsem mela neco pres kilo ,po oloupani toho zustalo asi 60 dkg.

      Vymazat
  7. I didn't know that chestnuts can be edible. Beautiful pictures of flowers !
    Greetings

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ela there are two types of chestnut ,this one is edible. You can recognise them by the shape of there leaves.

      Vymazat
  8. Gaštany robievam tiež tak ako ty , len to potom používam ako plnku na koláč alebo dort.Tu zmes ktorú maš vo fľaštičke vychladím, pridam do toho maslo, pol dcl rumu, vyšľahať a natrieť na upečený korpus...mňaaaam :-) Javor ma úžasnú červenú farbu a orchidejka famózna. Veľa zdaru pri strihaní oviec :-) a krásne jesenne dni prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery dekuji uz zase mam na krem dalsi vyuziti ,tady se misto rumu do vseho dava vanilla.

      Vymazat
  9. Zajímavý nápad na zpracování kaštanů a moc pěkné fotečky..:) Jednou jsme pekli kaštany jen tak na kamnech na chatě. Koukali jsme přitom na napínavý film. A když byl úplně nejnapínavější a my jsme strachy skoro nedýchali, tak kaštany, na které jsme úplně zapomněli, začaly bouchat. Víc asi nemusím popisovat. Binec z toho byl všude, kaštany lítaly po celém pokoji...vůbec jsme v první chvíli nevěděli, co se děje... No, nakonec jsme se tomu zasmáli a jsem ráda, že to nikdo neodskákal infarktem... ;)
    Měj se moc krásně, Elluš, u nás celé odpoledne prší, byla i bouřka a po sluníčku ani stopa... :-I

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JiHei to je nazapomenutelna vzpominka na kastany.

      Vymazat
  10. Ahoj Elli, mám ráda kaštany pražené, ale dávala jsem je také jednou na Vánoce do nádivky, spolu s vnitřnostmi z krůty.Bylo to moc dobré.
    Jinak jezdíme jednou za rok k Donnersbergu, tam roste spousta kaštanů, a dávají je jako přílohu k masu. Je to pochoutka.Přeji vám, atˇ vám to stříhání ovcí netrvá dlouho.Jen mě zaráží, že je stříháte tedˇ, když už je podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno dekuji za dalsi radu na vyuziti kastanu. Jako priloha k masu zni take zajimave.Ovce jsme driv strihaly az v zime a davaly jim kabatky ale zmenili jsme to na podzim protoze je jeste teplo a kabatky se nemuseji davat a je o jednu praci min.Uz mame dva dny za sebou a ted jeste ctyri pristi tyden, hlavne at neprsi aby nenamokly .

      Vymazat
  11. Fukčarinka - kaštany jsem ochutnala jednou pečená na Vánočním trhu. Nic moc, třeba krém je jiný, četla jsem někde, že se dají nahradit v krému fazolema. No nevím, fazole mám ráda, tak by mě mohl chutnat i krém.
    Eliško orchidej má krásnou barvu. Odměnila se ti za péči, vypěstovala jsi ji od mimina. Moc zdravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti prazene pro me take nic moc ale krem by ti mozna chutnal,s temy fazolemi je to zajimave poradim se s Google jestli o tom neco vi ten chytrak.hi hi hi.

      Vymazat
  12. Miluji jedlý kaštan, jen tak na kamnech pečený a zkoušela jsem párkrát polévku, byla úžasná... ale máš pravdu, jen to loupání...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kejt polevku jsem jeste nezkousela ale dneska jsem udelala skopove s kastanovou s brusinkami nadivku a oba jsme si pochutnaly.Take jsem zjistila ze kdyz je varis tak je rozkroj na pul a olopane jsou hned.

      Vymazat
  13. Jedlé kaštany jsem nikdy nejedla, nějak mne to neláká, možná zkusím. Na Vánočních trzích jsou vždycky, ale i jindy v zimě to prodávají po ulicích. Kytkám se u tebe daří, poznají, kdo je má rád ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. brabi klidne ochutnej ,bud ti budou chutnat a nebo nebudou za skousku to stoji Kvetinam se asi dari protoze je ignoruji a necham je delat co chteji hi hi hi.

      Vymazat
  14. Jedlé kaštany jsem nikdy neochutnala, ani po tom nijak netoužím, ale kdo ví, třeba by mi chutnaly.
    Ovce už máte nejspíš ostříhané nebo se práce blíží k závěru. Doufám, že na to máte vhodné počasí, Elli! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko me prazrene nechutnaji ale dnes jsem je dala do nadivky a byla to dobrota .Ovecky budeme strihat az do ctvrtku ,mame jenom jednoho strihace a on jich ostriha neco pres sto za den a mame jich sestset padesat.Hlavne at je hezke pocasi aby se to neprodlouzilo.

      Vymazat
    2. 650? Téééda, to je ale číslo!

      Vymazat
  15. Hi Ella: Every year at our county fair little men put on top hat and tails and roast chestnuts around the open fire. We certainly enjoy them and don't have to do any of the work..Happy Saturday..Judy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Judy that is enjoyable way to eat them .Have a nice day.

      Vymazat
  16. Pamatuji si jedlé kaštany v chomutovském lesoparku, jestlipak tam ještě jsou? Na horké kaštany v kapse, před vánoci, si také vzpomínám, ta chuť je vánoční Elli.

    OdpovědětVymazat
  17. Elli, kaštanové pyré je poměrně drahá dobrota, takže asi pracná i průmyslově :o)
    Domácí musí být opravdu skvělé!
    Krásné barvy podzimu!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  18. orchidejka je náádherná. A moc se mi líbí ten javor, krásná barva.

    OdpovědětVymazat
  19. Já bych si hned dala, jediný jedlý kaštan v okolí nám skáceli, tak mohu jen závidět.
    Sladkostí není nikdy dost!
    Přeji krásný den,
    Kája

    OdpovědětVymazat