5/13/2014

Dostrihano

Tak jsme skoncily se strihanim hlavniho stada ovci, mely jsme jenom jednoho strihace a tak nam to trvalo dele ale bylo to mnohem lepsi nez se honit.Pocasi nam pralo a vsechno nam to dobre vyslo.

                                                                        Strihac ostriha.
 
                                                     Vasek sebere a hodi na stul.


Musi se to okolo ocistit a roztridit do ruznych skupin.

 
Zvazit jen pro svou zvedavost ,to se nemusi delat

 
Kdyz je to dobra kvalita tak s ni hned do lisu  ,kdyz je horsi kvalita tak se zatim odlozi a lisuje se pozdeji.

 
Pytle se musi oznacit jmenem farmy a jaka vlna v ni je.


V nasi striharne mame jeste stare stroje ale protoze jsou porad jeste v dobrem stavu tak to zatim nemenime.

 
Jenom co mame moderni je koste .Vask porad pouziva to sve tradicni ale ja mam rada to moderni i kdyz se to kosteti vubec nepodoba .

 
Nas prvni lis byl manualni a verte ze to byla drina ale to jsme byly mladsi a nejak nam to nevadilo asi jsme mely vic sily.Nektere pytle uz jsou odvezene ,az je odvezeme vsechny tak  agent  udela kontrolu kvality vlny a potom pujdou na burzu.Cena kvalitni vlny je docela dobra a tak doufame ze to vydrzi do te doby az budeme prodavat i my.Vcera jsem poslaly na burzu pres sto jehnat a dnes se budou prodavat tak nam drzte palce aby se dobre prodaly.Dekuji vam vsem za vase komentare a preji vam vsem hezky den.
 
Ps:deka uz je skoro hotova.
 

39 komentářů:

  1. Tak to tedy opravdu držím palce a smekám! Jste šikovná parta a tohle je moc pěkný článek.. Je zajímavé si tuhle náročnou práci takhle prohlédnout krok po kroku. Děkuji za ukázku a měj se moc hezky, Elluš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JiHei ja take dekuji i kdyz je to drina tak to delame radi.

      Vymazat
  2. Fukčarinka - Vždy s úctou a s obdivem pročítám Eliško tvé řádky zde napsané o životě a především práci na farmě. Jste šikulové, jdete si za svým cílem. Já blahořečím možnosti žít si tak jak si žiji, nedovedu si představit, že bych měla na starosti to co vy. Ano každý si žije po svém, já jsem ráda za důchod a žití tak jak jej žiji - zahrádka pouze na balkoně, kolem sebe vnoučata a děti - občas až, až často. Pak taky výlety s mým mužem, chvilky čtení, tvoření, klubové činnosti, vaření. No nebudu další vypisovat, však to znáš.
    Napíši jen tolik, říká se: "Jak je potřeba člověk se přizpůsobí, dovede podat výkony, o kterých si myslel, že by nedokázel". Mějte s Vaškem pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtu většinou všechny komentáře, málokdy komentuji komentář někoho jiného, dnes udělám výjimku.
      Jsem v důchodu a "nezávislost„ je velice pofidérní pocit? Mockrát a na mnoha místech se dočtete paní Fukčarinko, jak o tom, či onom lidé sní, chtěli by mít, chtěli by jet, tam či onam, mají sen a nejsou zdaleka v mém, nebo vašem věku? Málokdy si ale připustí to, že chceš-li něco mít a něco prožít, musíš patřičně přiložit ruku k dílu? K Elli chodím třetí rok, vidím příkladnou pracovitost ale vidím i to, že se často a krásně za svou tvrdou práci odmění, to je a mělo by být, pro každého Čecha příkladné, že kdo nepracuje, ať nejí a za dobrou práci je odměněn, dobrým životem o kterém si sám rozhoduje? Já osobně si myslím, že odpočinek, si také dopřejí, až se k němu rozhodnou a nebudou závislí na almužně, kterou my tady dostáváme, po celoživotní práci a to je demokraticky pojatý šťastný život, který jim přeji, zaslouží si to.

      Vymazat
    2. Marti vsak nas znas my to asi jinak jeste neumime .Ja bych duchod taky brala ale jsem na nej jeste mlada ale dokud muzem tak budeme radsi delat .Chudaci ty dalsi ty budou mit narok na duchod az v sedmdesati .

      Vymazat
    3. Vážená paní " popsaná", zřejmě jste nepochopila můj směr obdivu. S Eliškou se znám osobně, obdivuji jejich píli a vůbec jejich odhodlání vydat se na dalekou pouť až tam, kde dnes bydlí. Nepochybuji o tom, že je dnes spousty lidí, kteří umí vzít za práci, pak se umí i odměnit odpočinkem. Já patřím mezi tuto skupinu - práce a odpočinek mě není cizí. Nyní již v důchodu, kterého si zaslouženě užívám i když se pohybuji s pomocí francouzských holí. Mám ve svém okolí mnoho lidí, kteří svůj důchod nazývají "almužnou", také mnoho lidí, kteří se vrhali po hlavě v cinkot klíčů, pak stáli opodál a natahovali ruce.
      Neznám vás a proto nesoudím, možná naše "almužny" jsou totožné, jen se na svět díváme jinýma očima. Já pracovala v nepřetržitém provoze, byla jsem dokonce samoživitelka, měla jsem se co otáčet - pracovat jsem musela a vždy se snažila svou práci dělat zodpovědně - navíc s láskou. Nechci se zde obhajovat, či dokonce někomu oči otvírat, ale nemám ráda pochybování o češství nás Čechů.
      Nebo si snad myslíte, že jiné národy jsou nadlidé, jen my Češi jsme většinou nepracující póvl? Milá paní všude jsou lidi a lidičky.
      Nyní jsem sjela dolů a objevila váš komentář paní " annopos" a tak si myslím, že je to vše nedorozumění - špatné pochopení. Kéž by to tak bylo. Já jen chtěla napsat, že u nás v jejím věku již můžeme více odpočívat. To, že mají farmu a pracují, pak odpočívají a jde to stále dokola - to je to co obdivuji! OBDIVUJI, NEZÁVIDÍM A NEODSUZUJI. Tak asi tak paní Anno.
      Přeji vám i Elišce pohodové dny.

      Vymazat
  3. Elli díky za krásné seznámení s touto zajímavou prací. Nikdy jsem neměla možnost vidět to na živo. Můžu se zeptat jak dlouho žijete v Austrálii? Přeji vám hodně úspěchů. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo je mi potesenim ti to ukazat,my jsme tady od rijna sedesateho osmeho roku .

      Vymazat
  4. Teda Elli,
    tak to klobouk dolů. Nikdy jsem neviděla stříhání ovcí na vlastní oči, to musím zažít. Moc se mi líbí, jak jsi to stručně a jasně popsala. To určitě ukážu našim dětem, budou koukat...
    Držím palce na trhu a přeji výborný prodej. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidko kdyz budes mit moznost tak se podivej ,kdyz se divas na strihace tak se to zda docela jednoduche ale to je velice klamne je to drina.

      Vymazat
  5. Škoda, že vás nemám o něco více blíž. To bych tak ráda viděla na živo, celé vaše stádo, moci si sáhnout na rouno,... Udělali jste obrovský kus práce, tak nezbývá než popřát, ať je po zásluze odměněná a obchody ať kvetou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vladko hned bych te pozvala kdyby to nebylo tak daleko .

      Vymazat
  6. Fukčarince píši já, Anna, nevím proč, se to uložilo v mojí jiné identitě?
    Přeji ti Elli pěkný odpočinek po práci, kterou máte rádi a Fukčarinka ať mě promine, tu reakci na to, že u nás se práci, až tak moc nefandí? Moc tě zdravím.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anicko ale vzdyt ono je v Cesku take mnoho pracovitych lidi jenze jako tady se o nich moc nemluvi.Posilam pozdrav.

      Vymazat
    2. To máš pravdu Elli, že ne všichni, když se práce stane podružným zájmem, je něco špatně, já jistě nemyslím to, jaká je realita? Všechno se u nás mění kosmickou rychlostí k lepšímu ale z papírů na burze chleba nevydupeš a na tobogánu obilí nevyroste a tam je ten náš problém, samé globální a nadnárodní společnosti? Opravdové práce, rukama, si lidé přestávají vážit, ztrácí o ni zájem a to jsem chtěla podtrhnout, že trochu zabrzdit, vrátit se ke kořenům, by nám neuškodilo. Hezké dny Elli.

      Vymazat
  7. Elli, moc děkuji za takovou reportáž! Je to určitě hodně těžká práce a musí se umět.
    Moc tě zdravím a přeji hodně úspěchů na burze!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno dekuji ,s tou praci je to tak ze kdyz uz vis co delas tak to jde ale den je dlouhy a clovek se za ten den hodne nabeha.Tak ze to zase to ma vyhodu ,nemusime chodit do zadne posilovny.

      Vymazat
  8. Je zajímavé vidět, jak vypadá od počátku vlna, která končí třeba na našich svetrech. Je to kus cesty. Elli, velice si vážím vaší tvrdé práce a přeji vám hodně spokojenosti. Kolik vlastně máte těch oveček?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. brabi je to tak ale u nas je vlastne jenom zacatek dlouhe cesty nez se vlna dostane ke konci jako latka a obleceni.Ovecek jsme ostrihaly sestset ctyricet ,prodaly sto a dalsich sto sedmdesat se jeste bude strihat.Tady jsem ti pripravila ukol z poctu.hi hi hi.

      Vymazat
  9. Velmi zajímavá reportáž, pro mně naprosto neznámá činnost. Tak ať vyjde dnešní aukce jehňat co nejlépe. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle to jsem rada za jsem ti to mohla trosku ukazat.Aukce s jehnaty nebyla nejlepsi ale nejhorsi take ne ,tak jsme nakonec stejne spokojeni.

      Vymazat
  10. Ahoj Elli, moc Tě zdravím. Stříhání ovcí je pro mě také novinkou. Vždycky jsem to viděla jen ve filmech. Musí to být obrovská dřina, ale určitě i radost! Ať jsou ceny na burze přiznivé :) Měj se moc hezky!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis tak to znas alespon z filmu ,drina to sice je ale kdyz se to dela s chuti tak to jde.Ja jsem kdysi chodila v sezone pomahat okolnim farmarum a kdyz to delas porad tak to drina je ale ted uz to delam jenom doma a je to uplne neco jineho hlavne kdyz je jenom jeden strihac.

      Vymazat
  11. Elli, to jste si tedy popracovali ... všechna čest!!!!! Přidávám se k Vlaďce, taky by mě zajímalo osahat si surové rouno z Vašich oveček. Já znám to australské merino pouze v takových těch průmyslových a téměř sterilních česancích. Je sice krásně jemňoučké, ale přece jen to není ono jako když se ručně vypere a načeše. Přeji ať se Vám povede prodat co nejlépe. Moc zdravím a přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko je skoda ze jsme od sebe tak daleko ja bych vas holky pozvala a i zamestnala hi hi hi.

      Vymazat
  12. Ahoj Elli, zrovna čtu krásnou knihu... POSLEDNÍ VALČÍK, děj se odehrává v Austrálii na ovčí farmě od r.1900 po současnost a ty jsi mi svými obrázky tento děj doložila. Povedlo se a dík.
    Přeji vám dobrý prodej a ať se daří.
    Mějte se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hano dekuji jsem rada .Nedovedu si ale predstavit jaka drina to musela byt v r1900 kdyz se strihalo nuzkama a vsechno bylo opravdu delane manualne .

      Vymazat
  13. Elli moc zajimava reportaz. Netusila jsem ze mate tak velkou farmu a tolik ovci. Videla jsem jednou jak strihali ovce jednu za druhou na televizi a slo to jako po masle. Ale ono to jen tak vypada ve skutecnosti je to opravdu drina. Preju hodne stesti a at jdou dobre obchody :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko dekuji,opravdu to neni tak lehke jak to vypada sama si nedovedu predstavit byt takle ohnuta nad ovcema kazdy den osm hodin.

      Vymazat
  14. Elli,moc Vás zdravím a děkuji za krásný příspěvek,vrátila jste mě na chvilku na učńák,Jsem vyučená přadlena takže s ovčím rounem jsem měla tu čest.Máte na farmě krásnou,ale namáhavou práci.Miluji Australský seriál Mc Leodovy dcery,vím je to film,ale umím si představit takhle žít.Mějte se moc krásně Mikeška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romano dekuji tak to jsem rada ze jsem ti pripomela mladi ale ty jeste jsi mlada .Mc Leod's dcery jsou tady popularni .Prosim nevykat.

      Vymazat
  15. Všechna čest, Elli, stříhání máte za sebou a šlo vám to jak na drátkách, aspoň si myslím, podle tvého vyprávění. Moc pěkně jsi zdokumentovala postup, spousta lidí si asi nedovede představit, co takové stříhání ovcí obnáší.
    Zdravím tě a přeji krásné dny! ♥♥♥ Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko slo to dobre pocasi nam pralo a tempo bylo pomalejsi tak jak jsme si to praly.Bez tech hacku a carek to vsechno zni uplne jinak.Preji vam pekny zbytek vikendu.

      Vymazat
  16. Elli, moc děkuju za velmi zajímavou reportáž. Umožnila mi nahlédnout do světa, o kterém nemám ani tušení.

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím a děkuji za návštěvu a komentář. Parádní, stříhání ovcí jsem naposledy viděla před spoustou let. To je pořádná dřina. Držím palečky na dobrý prodej

    OdpovědětVymazat
  18. Obdivujem Vas, krasna praca so zvieratkami. Prajem vela uspechov a radosti.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  19. Moc vás obdivuju, líbí se mi, jak to zvládáte.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Elli jeses to je prace jednou muj manzel pomoc svagr a mnj lito viradka .ale potom mas supr vlna a teple svetr hahaha zdravim tebe s Teplice karin

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem se začal probírat Tvým blogem. Začátky v Austrálii asi byly dost kruté, že? Je krásné, že jste se dopracovali ke všemu, co máte. Určitě se někdy ozvu. Ahojky, Vašek K.

    OdpovědětVymazat